Контаминирана јаја стигла и у Италију

РИМ: Два од 114 узорака јаја тестираних у Италији показала су присуство инсектицида фипронил у њима, саопштило је Министарство здравља у Риму, чиме је Италија постала најновија на листи земаља широм Европе захваћених скандалом са контаминираним јајима.
jaja, freeimages.com
Фото: freeimages.com

Министарство није прецизирало у којим областима земље су у јајима пронађени трагови инсектицида, преноси агенција Франс прес. Узорци су узимани подједнако од домаћих и од увозних јаја, или хране која садржи јаја.

Фипронил се обично користи за отклањање бува, вашака и крпеља код животиња, а Европска унија је забранила његову употребу код животиња које се налазе у ланцу прехрамбене индустрије.

Присуство инсектицида у јајима откривено је у 17 европских земаља од када је почетком августа избио овај скандал, а пронађен је чак и у јајима на врло удаљеним дестинацијама, попут Хонг Конга.

Милиони јаја су повучена са полица супермаркета и на десетине живинарских фарми су затворене, а Европска комисија ће у септембру одржати кризни састанак овим поводом.

Италијанска пољопривредна асоцијација Колдирети позвала је владу да објави листу производа изложених ризику, како би се спречила масовна паника код потрошача.

Ово удружење је саопштило да Италијани поједу у просеку 215 јаја по особи годишње и да је велики део - око 610.000 килограма - између јануара и маја ове године добијен из Холандије, једне од земаља која је у центру овог скандала.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести