Конгрес тражи од Трампа да се изјасни против расизма

ВАШИНГТОН: Амерички Конгрес усвојио је заједничку резолуцију којом се од председника Доналда Трампа тражи да се изјасни против група које шире мржњу и подржавају расизам, екстремизам, анти-семитизам и залагање за супериорност белаца.
Kongres SAD  foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Представнички дом усвојио је резолуцију дан после Сената. Мера ће бити прослеђена Трампу, који је био критикован због реакције на насиље у Шарлотсвилу, у Вирџинији.

Портпаролка Беле куће саопштила је данас да ће Трамп "апсолутно" потписати резолуцију коју је поднео демократски сенатор Марк Ворнер са колегама из обе странке - демократама Тимом Кејном и Ричардом Блументалом, те републиканцима Коријем Гарднером, Џонијем Ајсаксоном и Лизом Мурковски, преноси Глас Америке.

У тексту резолуције помиње се скуп "стотина белачких националиста, заговорника супериорности белаца, припадника Кју клукс клана и неонациста" у Шарлотсвилу 11. августа, који су узвикивали расистичке и анти-семитске пароле и "насилно се сукобили са контрадемонстрантима".

Наводни неонациста је наредног дана аутомобилом улетео међу уцеснике контрадемонстрација, усмртио Хедер Хејер и повредио 19 особа. Погинула си и два полицајца, када се срушио хеликоптер у којем су надзирали протесте.

Конгрес је убиство Хедер Хејер осудио "као домаћи терористички напад". У резолуцији се наводи да Конгрес одбацује "белачки национализам, заговарање супериорности белаца и неонацизам као изразе мржње и нетолеранције који су у супротности са америцким принципима".

Трампова администрација се позива да употреби сва расположива средства у решавању проблема пораста броја тих група у земљи, да истражи сва дела застрашивања и домаћег тероризма за које су одговорне и да спречи даље насиље.

Трамп је првобитно за насиље у Шарлотсвилу окривио "многе стране", да би неколико дана касније осудио неонацисте, заговорнике супериорности белаца и припаднике Кју клукс клана. После тога је поново окривио "обе стране".

EUR/RSD 118.1454
Најновије вести