Конгрес САД усвојио закон о потрошњи, избегнута блокада

ВАШИНГТОН: Амерички Конгрес је усвојио закон о буџетској потрошњи, чиме је избегнута делимична блокада америчке владе.

Сенат га је усвојио са 72 гласа "за" и 26 "против", а у Представничком дому га је подржало 342 посланика према 85, преноси агенција Франс прес.
Њиме је предвиђено 1,1 милијарди долара за борбу против ширења вируса зика, и 500 милиона долара за покривање штете у поплавама погођеној Луизијани и још неким америчким савезним државама.

Фискална година у САД се завршава 30. септембра, а да Конгрес до сутра у поноћ није усвојио закон којим се одобрава федерална потрошња, поједине владине агенције и делатности би биле приморане да затворе своја врата због недостатка средстава.
"Осим тога ће омогућити нормалан наставак рада владе. Овај закон обезбеђује средства за обуку и опремање наше војске, и за већу бригу о нашим ветеранима. Он такође пружа потребне ресурсе за борбу против ширења вируса зика у САД и у Порторику", наводи се у саопштењу шефа Представничког дома Пола Рајана.

"Захваљујем колегама у Представничком дому и у Сенату што су подржали овако одговоран закон и позивам председника да га потпише", додаје се у његовом саопштењу.
Законодавци су, међутим, остали подељени око начина финансирања текуће кризе у граду Флинт у савезној држави Мичиген, где је пијаћа вода загађена оловом.

Наиме, један број демократа је гласао против закона о буџетској потрошњи, пошто су њиме опредељена средства за поплаве у Луизијани, али не и инфраструктурна средства за Флинт.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести