Конгрес САД: РС има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО

БАЊАЛУКА: Република Српска има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО, оцењено је у извештају америчког Конгреса о утицају Русије широм света, у делу који се односи на БиХ.
američki kongres, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

"Да би БиХ могла да настави пут ка НАТО, морају се усагласити сва три конститутивна народа - Хрвати, Бошњаци и Срби - која су представљена у Председништву БиХ, те спровести потребне реформе", пише у извештају, а преносе Независне новине.У извештају се наглашава да је Република Српска аутономни ентитет у БиХ који је већином насељен Србима и одржава блиске односе са Москвом.

"Иако су централне власти у Сарајеву изразиле подршку имплементацији мера из Акционог плана за чланство, парламент Републике Српске је усвојио необавезујућу резолуцију у октобру 2017. године у којој се изражава противљење потенцијалном чланству БиХ у НАТО", подсећа се у извештају.

У извештају америчког Конгреса названом "Путинов асиметрични напад на демократију у Русији и Европи: Последице по националну безбедност САД" истиче се да је Милорад Додик Путинов саговорник у БиХ. То што је Русија интензивирала односе са (председником РС) Милорадом Додиком, ће, како се наведи, да успори настојање БиХ да постане члан НАТО.

Руски председник Владимир Путин више пута се састао са Додиком, а није се суретао са централним властима БиХ, чиме је, како се истиче у извештају, Путин "јасно показао ко је за њега пожељан саговорник".У извештају стоји да је Русија јавно подржала "референдум за независност Српске" (референдуму о Дану Републике), за који је Уставни суд БиХ истакао да крши права несрпског становништва у земљи.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да је извештај да се Русија меша у односе унутар других земаља некоректан.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести