Конфликти у Кризном штабу Аустрије

БЕЧ: У Кризном штабу аустријске владе који се бави борбом против корона вируса, не влада слога, као што се покушава приказати јавности.
austrija
Фото: pixabay.com

Бечки дневник "Естерајх“, позивајући се на неименоване изворе из Кризног штаба, наводи да је протеклог викенда дошло до сукова између кабинета канцелара Себастијана Курца и Министарства здравља које води Рудолф Аншобер.

Повод за неслагања била је "ускршња уредба“ којом је министар Аншобер "дозволио“ грађанима да за Ускрс код себе у кућу позову до пет особа које живе ван тог домаћинства.

Аншобер је ту уредбу морао да повуче, а на конференцији за штампу рекао је да то чини јер се продужавају мере ограничење слободе кретања.

Међутим, канцелар Курц је Аншоберу рекао да мора да повуче уредбу, што је министар и учинуо након јавне негативне дискусије о његовом неусаглашеном деловању с осталим члановима владе.

Према писању листа, већ дуже време постоје неслагања између тимова који седе у кабинету канцелара а који се залажу за "чврсте“ мере, а и сам Курц дао је бруталну изјаву да ће бити "много патњи и мртвих“, и, с друге стране, тима у Министарству здравља који желе блаже деловање и оптимистичкије изјаве.

Аншобер се, ипак, повиновао оштријем деловању из искрене забринутости због ситуације у Италији.

Поред тензија у владином Кризном штабу, постоје и напетости с властима града Беча, које форсирају што бржи повратак нормалности.

Делови бечке Социјалдемократске партије Аустрије (СПО), странке која влада Бечом, и некадашњи лидер социалдемократа и бивши канцелар Кристијан Керн, чак су желели да Аустрија примени блажи шведски модел, што су Курц, Аншобер и готово сви епидемиолози сматрали погрешним путем.

По том питању, Курц и Аншобер били су потпуно јединствени.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести