Комитет: Нобелова награда не може бити одузета

САРАЈЕВО:  Нобелова награда не може бити одузета, јер у статутима Нобелове фондације не спомиње се таква могућност, саопштено је из Комитета за књижевност Краљевске шведске академије наука.
Peter Handke BLU
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

Након што су бројни појединци и организације осудили одлуку тог комитета да Нобелову награду за ову годину додели аустријском књижевнику Петеру Хандкеу, из Нобелове фондације поручили су да Нобелова награда не може бити одузета.

"Нобелова награда не може бити одузета. У статутима Нобелове фондације не спомиње се таква могућност. Ниједан од одбора за доделу награда у Стокхолму или Ослу никад није размишљао о опозиву награде након што је додељена", рекао је за Анадолију Микаел Остлунд, представник за медије при Нобеловој фондацији на питање може ли Хандкеу бити одузета награда.

Наводи се да Нобелова фондација управља финансијама и администрацијом у вези с доделом тог признања.

Одлука да Нобелова награда за књиженовност ове године буде додељена аустријском књижевнику Петеру Хандкеу разбеснела је посебно Албанце и Бошњаке, који за аустријског писца и великог пријатеља српског народа тврде да негира геноцид у Сребреници и да је позивао на одбрану бившег председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића.

У образложењу одлуке о додели Нобелове награде Хандкеу стоји, имеђу осталог, да ју је он добио због, "језичке иновативности кроз писану реч, која описује људску маргинализацију и уникатност живљења".

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести