Кобе Стил: Чак 500 компанија погођено скандалом

ТОКИО: Број клијената којима је јапански произвођач челика Кобе Стил испоручио производе нижег квалитета од уговореног и наведеног у царинској декларацији попео се данас са 200 на 500, јавља Би-Би-Си.
Kobe Stil Foto: AP Photo/Koji Sasahara
Фото: AP Photo/Koji Sasahara

Те компаније су погођене скандалом који избио у Кобе Стилу, а који је почетком ове недеље признао да је чак целу деценију систематски кривотворио царинске податке о производима од алуминијума и бакра испорученим за око 200 клијената, међу којима је наводно и Тојота.

Због тог скандала, тржишна вредност јапанске компаније је ове недеље пала за 1,8 милијарди долара.Из компаније је, такође, саопштено да су "неадекватне радње" утврђене код још девет производа.Признање Кобе Стила да је варао најновије је у серији скандала контроле квалитета и управљања који су погодили велика јапанска предузећа последњих година, поткопавајући репутацију земље која је на гласу по квалитету својих производа.

Из Кобеа нису именовали ниједну од потенцијално погођених компанија.Међутим, јапански лист "Никеи" пише да су међу погођеним клијентима предузећа Тојота и Мицубиши Хеви Индастрис, произвођач путничког авиона Мицубиши Риџенал Џет.

Досадашња истрага Кобе Стила је открила да су фабриковани подаци за око 19.300 тона алуминијумских и 2.200 тона бакарних производа, као и за 19.400 јединица алуминијумских заковица и других компоненту које су испоручене клијентима у периоду од септембра 2016. до августа 2017. године.

EUR/RSD 117.5748
Најновије вести