Ко су потенцијални наследници Терезе Меј?

ЛОНДОН: За наследника Терезе Меј на месту лидера Конзервативне партије, односно премијера Велике Британије, бориће се 11 кандидата, а једно од главних питања за кандидате биће њихов однос према Брегзиту, проблему које је поделило странку и Терезу Меј коштао функције, пише ББЦ.
dzonson, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Кандидати који су осигурали најмање осам гласова осталих чланова испуниће услов за улазак у трку, а први на листи је бивши градоначелник Лондона и министар спољних послова Борис Џонсон са 56 гласова колега које су га подржале.

Џонсон је изразити фаворит за будућег премијера, пише Фајненшал Тајмс, док Дојче Велче наводи да се његова снажна посвећеност тврдом Брегзиту сматра проблематичном међу Торијевцима. Овај 54-годишњак запретио је да ће одбити да плати уговорене дугове Велике Британије према ЕУ, осим ако се споразум о повлачењу не промени и изјавио да ће Британија изаћи из ЕУ 31. октобра "са или без договора".

Бивши министар образовања и актуелни министар за животну средину Мајкл Гов, једна од водећих фигура Брегзита уз Џонсона, обезбедио је 30 гласова. За њега ФТ пише да је исто толико посвећен изласку Британије из ЕУ колико и Џонсон, али да има већи потенцијал да уједини странку због свог става да Брегзит без договора треба избећи.

Бивши министар здравства и актуелни министар спољних послова Џереми Хант има 29 гласова, а током референдума 2016. године водио је кампању да Британија остане у ЕУ. Од тада се, међутим "поново родио" као присталица Брегзита и чак сугерисао да је ЕУ као Совјетски Савез, пише ББЦ, али ФТ наводи да је приликом посете Словенији ту земљу назвао "бившим вазалом ШСР". Хант сматра да ће његова странка починити "политичко самоубиство" ако покуша да добије Брегзит без договора, пише ББЦ.

По броју гласова следећи на листи је бивши секретар Брегзита Доминик Раб са 21 присталицом. Раб, син јеврејског избеглице који је побегао из нацистичке Немачке, посвећени је евроскептик и критичар договора за Брегзит Терезе Меј. Овај адвокат по образовању био је јавно исмејан 2018. године када је рекао да "није сасвим разумео" колико се Велика Британија ослања на прелаз Довер-Кале у трговини, пише ФТ.

Саџид Џавид, син пакистанског имигранта и возача аутобуса, актуелни је министар унутрашњих послова Велике Британије. Он рачуна на 18 гласова, а пре него што је ушао у парламент 2010. године имао је успешну банкарску каријеру. Џавид је гласао за Остатак на референдуму 2016. године, али је од тада покушао да се искупи заузимањем оштрог става према имиграцији. Контроверзно је укинуо британско држављанство Шамиме Бегум, лондонској тинејџерки која је побегла да се придружи ИСИС-у у Сирији, али је потом затражила да се врати у Велику Британију, пише ФТ.

Актуелни министар здравља Мет Хенок, који је са 40 година најмлађи члан кабинета рачуна на 13 гласова. Он је водио кампању за Останак током референдума, а сада тврди Брегзит без договора није опција, односно да треба изабрати између између изласка са договором и останка, пише ББЦ.

Посланик Марк Харпер је за сада обезбедио шест гласова, признаје да је "аутсајдер" у трци за место премијера, али да му то даје "најјачи борбени дух". Он је 2016. године гласао за останак, али сада тврди да жели да Велика Британија напусти ЕУ уз договор, иако каже и да излазак без договора остаје опција, наводи бритаснка агенција.

Бивша телевизијска водитељка и министарка за рад Естер Меквеј, која рачуна на пет гласова, изјавила је да ће ако постане премијерка осигурати излазак Британије из ЕУ 31. октобра са или без договора, пише ББЦ, док се секретар за међународни развој Рори Стјуарт, такође са пет гласова, изразито противи Брегзиту без договора, преноси ДВ.

Коначно, посланици Сем Гајмах и Андреа Лисом имају по три гласа. Гајмах, који је детињство провео у Гани, залаже се за нови референдум на којем би, према ББЦ, гласао за останак Британије у ЕУ, док Лисом жели да се Брегзит догоди 31. октобра.

Кандидатима који уђу у трку биће потребно најмање 17 гласова да прођу у други круг, у којем ће они који освоје подршку мање од 33 колеге бити елиминисани. Процес гласања се даље наставља док не остану само два кандидата између који се бира следећи премијер Велике Британије.

Листа кандидата, иначе, закључена је данас. 

EUR/RSD 117.5255
Најновије вести