Кина о продаји америчког оружја Тајвану: Не играјте се ватром

БУДИМПЕШТА: Министар спољних послова Кине Ванг Ји изјавио је данас САД не би требало да се "играју ватром" у вези са Тајваном, након што је Вашингтон најавио да намерава да острву, које Кина сматра делом своје територије, прода наоружање вредно 2,2 милијарде долара.
1
Фото: Tanjug

Амерички Стејт департмент одобрио је почетком недеље Пентагону могућу продају Тајвану тенкова "М1А2Т Абрамс", ракета "Стингер" и пратеће опреме.

АП преноси да је Ванг током званичне посете Мађарској такође казао да је његова земља "озбиљно забринута" у вези са планираним боравком тајванске председнице Цај Инг-вен уочи и након посете Карибима.

Ванг је рекао да Кина "тражи од САД да се придржавају принципа "једне Кине''" и не дозволе боравак званичнице са Тајвана у Њујорку, као и да Вашингтон треба да прекине било какву званичну размену с овим острвом.

АП наводи да је она већ у Њујорку у "транзиту" који ће трајати две ноћи, пре одласка у посету карипским државама, а планирала је да одржи говор на америчко-тајванском пословном самиту и присуствује вечери са припадницима заједнице Американаца пореклом са Тајвана.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести