Каталонски парламент: Пуџдемон може поново да се кандидује

МАДРИД:  Каталонски парламент усвојио је данас симболичну уредбу којом се даје право бившем каталонском председнику Карлосу Пуџдемону право да поново буде изабран за председника Каталоније, иакао је у затвору и прети му суђење.
pudzdemon, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)

Партије које се залажу за независност Каталоније искористиле су већину коју имају у парламенту и донеле уредбу којом "пркосе" шпанској влади, која је раније саопштила да ниједан кандидат који има законске проблеме не може постати председник Каталоније, пренео је АП.

Суд у немачком граду Нојминстеру одлучио је јуче да продужи притвор бившем каталонском председнику Карлесу Пуџдемону, док виша судска инстанца не одлучи о шпанском захтеву за његово изручење.

Државни тужилац немачке покрајине Шлезвиг-Холштајн Георг Гинте изјавио је да је суд у Нојминстеру званично утврдио Пуџдемонов идентитет и да је саслушао аргументе његовог адвоката који тврди да у шпанском захтеву за изручење постоје правне недоследности, јавио је АП. 

Гинте је рекао да је суд одбацио предлог адвоката за пуштање на слободу, али да се то питање може поново покренути током екстрадиционог процеса, који је јуче званично почео.

Пуџдемон је ухапшен у недељу у северној немачкој покрајини Шлезвиг-Холштајн, недалеко од града Фленсбурга, око седам километара од границе са Данском. Он је одмах затим смештен у притвор у Нојминстеру. 

Полиција је прецизирала да је Пуџдемона ухапсила саобраћајна полиција у преподневним сатима недалеко од аутопута А7 који води из Данске у Немачку.Пуџдемон је, према тврдњама његовог адвоката, у петак напустио Финску и кренуо за Белгију, где је живео од када је побегао из Шпаније како би избегао хапшење због оптужби за побуну.Шпански Врховни суд издао је у петак међународни налог за хапшење Пуџдемона.

У Шпанији му прети и до 25 година затвора за побуну и подстицање на побуну у време прошлогодишњег референдума о независности Каталоније.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести