Каталонски парламент гласао да би могао да изабере Пуџдемона

МАДРИД: Каталонски парламент гласао је данас за промену регионалних закона како би могао да изабере бившег каталонског лидера Карлеса Пуџдемона за председника. 
Karles Pudždemon govori na sednici katalonskog Parlamenta Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Већином гласова посланици у парламенту гласали су да каталонски председник може да положи заклетву, а да не буде присутан у парламенту и управља из иностранства, иако ће тај потез готово сигурно бити блокиран у суду, пренео је АП.Пуџдемон је тренутно у Немачкој где је уплатио кауцију од 75.000 евра коју му је суд одредио.

Немачки државни суд у Шлезвигу претходно је донео одлуку да Пуџдемон може да буде пуштен уз кауцију, одбацивши захтев Мадрида да Пуџдемон буде изручен по основу главне оптужбе за побуну.

Међутим, немачки суд је саопштио да није одбацио захтев за изручење Пуџдемона Мадриду по другом основу - по оптужби за злоупотребу јавних средстава, те да ће Пуџдемон бити пуштен док суд не размотри тај захтев и не донесе одлуку о његовом евентуалном изручењу.

Пуџдемон је ухапшен у Немачкој по шпанској потерници када је покушао да се 25. марта превезе из Финске до Белгије, у коју је побегао пре неколико месеци да би избегао хапшење.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести