Каталонски парламент бира новог лидера 30. јануара

МАДРИД:  Каталонски парламент гласаће о избору новог регионалног лидера 30. јануара, саопштио је данас каталонски парламент.
Karles Pudždemon  Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Фото: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Једини кандидат за председника овог североисточног шпанског региона је бивши смењени лидер Карлес Пуџдемон који се налази у Бриселу, преноси Ројтерс.

Пуџдемон се склонио у Брисел прошле године у октобру, након што је смењен с власти због проглашења независности Каталоније од Шпаније, а његове присталице смишљају начине да се он врати на функцију иако му прети хапшење.Шпанска влада саопштила је раније данас да је затражила правни савет како би спречила избор бившег каталонског лидера Карлеса Пуџдемона, који је у егзилу у Белгији, за председника те шпанске покрајине.

Заменица шпанског премијера Сораја Саенс де Сантамарија рекла је да је влада затражила од консултативног Државног савета мишљење да ли таква врста оспоравања може да буде затражена од Уставног суда, пренела је агенција АП.Ако би одговор Савета био позитиван, жалба би истог тренутка била готова, рекла је Саенс.

 

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести