Како је 16-годишња Мила поделила Француску

ПАРИЗ: Француска је шокирана вешћу о бруталним претњама упућеним једној гимназијалки, која је у вршњачкој преписци на друштвеној мрежи констатовала да је "ислам религија мржње".
pariz
Фото: pixabay.com

Права лавина реакција на француским друштвеним мрежама траје још од 20. јанура, када је 16-годишња Мила Ориол, гимназијалка из Лиона, одговорила свом саговорнику и вршњаку, написавши, између осталог, да мрзи све религије и да је Куран препун порука мржње.

Од тога тренутка, о случају младе Францускиње говори се више него о Брегзиту. Од обичне вести из Лиона, прича о Мили Ориол прерасла је у скандал националних размера о коме се говори у високим политичким круговима и свим медијима.

Мила је 20. јанура објавила видео поруку на Инстаграму, упућену младом мушкарцу са исламским именом, у коме је изјавила да презире религију, да је Куран препун порука мржње и да је Ислам религија која заговара мржњу

"Нисам расиста, јер је немогуће бити расиста у односу према религији", поручила је Мила у својој видео поруци и приде додала неколико увреда на рачун Алаха.

Истовремено, она је одбила да се састане са својим саговорником уз образложење да воли девојке, а не младиће.

Од тог тренутка живот ове девојке се радикално мења, а преко друштвених мрежа јој стижу десетине увредљивих порука, па и претње смрћу или силовањем.

Због учесталих, озбиљних претњи девојка је престала да иде у школу, а корисници друштвених мрежа су се поделили на два оштро конфронтирана блока - про ет цонтра Мила Ориол.

Док је једни оптужују за јерес и бласфемију, други је бране, позивају се на слободу мишљења и пружају јој подршку.

У међувремену, француски суд је покренуо два кривична процеса: један због претњи смрћу упућених Мили, а други против Миле, за изазивање верске мржње.

У бројним коментарима, свашта се пише, али неко је подсетио да се кривични поступак против Миле води у земљи у којој је Волтер, пре 300 година, отворено нападао католичку цркву као неспособну да се прилагоди и интегрише у ново друштво, тражећи њену маргинализацију и укидање.

Француско тужилаштво је прошлог четвртка, под јаким притиском најшире јавности, одбацило случај против малолетне Миле.

Образлажући своју одлуку тужилац је нагласио да је истрагом установљено да су речи које је она изговорила, без обзира на њихов увредљив тон, биле исклучиво изражавање личног става према релегији, без намере да се подстакне мржња или насиље против особа које припадају том кругу верника.

Из муслиманске заједнице стижу другачије реакције, у којима се француска тинејџерка оптужује да је сама изазвала револт и подстакла оштре реакције муслимана, чак бројне претње смрћу и сексуалним насиљем.

Шеф Француског савета муслимана, Абалах Закри, осудио је претње смрћу, али је осудио и 16годишњу Милу рекавши: "Нека пати због онога што је учинила. Ко призива ветар, страдаће од олује."

Француска министарка за родну равноправност, Марлен Шијапа, оценила је да је Закријева изјава криминална.

Реаговала је и француска министарке правосуђа, Никол Белубе, указавши да су религиозне увреде напад на слободу и савест и да представљају озбиљан злочин.

Њена изјава је изазвала оштре осуде, напали су је редом и политичари и медији, поредећи овај скандал са случајем новинара часописа "Шарли Ебдо" који су платили својим животима због објављивања карикатуре пророка Мухамеда.

Никола Дипон Ењоан, лидер десничарске странке Усправна Француска, недвосмислено је осудио француску владу, рекавши да је издала слободу мишљења у Француској и клекла пред претњама исламског терора.

Кристоф Кастане, француски министар унутрашњих послова, указао је да богохуљење у Француској никада није било, нити ће бити злочин.

"Нећемо дозволити да нам потмула квази-борба против исламофобије укине право да критикујемо религије", закључио је Кастане у интервјуу који дао француском дневнику Фигаро.

Док се политичари и новинари препуцавају ко је и колико у праву, млада Мила Ориол је већ 10-ак дана затворена у кући и не иде у школу.

У инрервјуу за Фигаро, њен адвокат Ришар Малка рекао је да до сада ни једна гимназија није пристала да прими Милу јер не може да гарантује за њену безбедност.

Како тренутно ствари стоје, изгледа да ће ова млада девојка образовање наставити тамо где је и прекинуто - преко он-лине апликације.

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести