Јапан уводи забрану уласка из 21 земље

ТОКИО: Јапан ће увести забрану уласка страним путницима који долазе из 21 европске земље и Ирана у склопу јачих мера за сузбијање новог корона вируса, изјавио је у четвртак премијер те земље Шинзо Абе.
tokio
Фото: pixabay.com

Од поноћи, онима који су били у било којој од 21 државе, укључујући Италију и Немачку, до 14 дана пре доласка у Јапан, неће бити дозвољен улаз у земљу, преноси АП.

Јапан је већ "затворио врата" страним путницима из делова Кине и Јужне Кореје, које су у почетку најтеже погодиле епидемије Ковид-19.

Говорећи на састанку новооснованог националног штаба за реаговање на корона вирус, Абе је такође рекао да ће Јапан почети да тражи од странаца и својих држављана који стижу из неких земаља југоисточне Азије, Блиског Истока и Африке да се самоизолују 14 дана. Захтев се односи на доласке из 11 земаља, укључујући Индонезију, Сингапур и Тајланд, као и Израел и Катар, који ће морати да пазе на симптоме као што су висока температура и кашаљ, и уздрже се од коришћења јавног превоза.

Ова мера биће на снази од поноћи до краја следећег месеца. Слични кораци су у току за Сједињене Државе и Египат. Јапан ће такође суспендовати визе које су већ издате грађанима земаља југоисточне Азије, Блиског Истока и Африке.

Земље које подлежу забрани уласка су Андора, Аустрија, Белгија, Данска, Естонија, Француска, Немачка, Италија, Иран, Ирска, Лихтенштајн, Луксембург, Малта, Монако, Холандија, Норвешка, Португал, Словенија, Шпанија, Шведска , Швајцарска и Ватикан.

Епидемија корона вируса која је прва избила у централној Кини крајем прошле године и даље се шири алармантном брзином. Према подацима које је сакупио Универзитет Џонс Хопкинс, потврђено је више од 470.000 случајева широм света, а број смртних исхода премашио је 21.000.

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести