Јапан: У удару тајфуна страдало око 70 особа, 15 нестало

ТОКИО: Јапански спасиоци су у трци са временом да нађу најмање 15 људи који се и даље воде као нестали, после удара тајфуна који је у тој острвској земљи усмртио најмање 68 људи и паралисао више области погођених поплавама.
Udar tajfuna u Japanu  Foto: AP Photo/Jae C. Hong, Kyodo News via AP, AP Photo/Koji Sasahara
Фото: AP Photo/Jae C. Hong, Kyodo News via AP, AP Photo/Koji Sasahara

Власти и даље процењују штету тајфуна Хагибис после изливања 47 река на 66 локација, а мистарство инфраструктуре упозорава да је процена немогућа у деловима у којима се вода још није повукла.Најмоћнији тајфун који је протеклих деценија погодио Јапан такође је узроковао појаву око 150 клизишта, као и нестанке струје и воде у разним деловима земље, преноси агенција Кјодо.

Око 10.000 домова је поплављено, а власти упозоравају грађане да се заштите од инфекција.Број домаћинстава која су остала без струје је смањен са 520.000 на 34.000, док је број оних без воде достигао 133.000.

Премијер Шинзо Абе рекао је на састанку радне групе за катастрофе да ће влада користити резервна средства за обнову."Потребно је хитно пружити адекватну подршку жртвама. Могуће је и да ће се последице тајфуна на животне и економске активности бити још веће", рекао је Абе.

Министар одбране Таро Коно ће позвати још око 200 припадника резервних снага како би се олакшали спасилачки напори и дистрибуирала вода и залихе погођеним подручјима.Иако већина железничког саобраћаја у Јапану функционише нормално, неке деонице су затворене.

 

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести