Јаја загађена инсектицидом пронађена и у Шпанији

МАДРИД: Производи од јаја загађени инсектицидом откривени су у прехрамбеној индустрији на северу Шпаније, а то је први пут да је пронађена хемикалија у јајима у тој земљи откако је проузрокавала кризу широм Европе, преноси АФП.
Jaja  Foto: AP Photo/Michael Probst
Фото: AP Photo/Michael Probst

Изгледало је као да је Шпанија поштеђена те кризе, међутим, у серији од 20.000 јединица пастеризованих течних јаја пронађен је фипронил у прехрамбеној индустији на северу Шпаније у Баскији, саопштио је потпарол одељења за здравље регионалне владе и додао да ће сва покварена јаја бити уништена.

Хемикалија фипронил која може да угрози људско здравље је откривена у јајима у још 16 европских земаља откако је тај скандал изашао у јавност, а пронађен је чак и у Хонг Конгу.

Из супермаркета су повучени милиони кокошијих јаја, а стотине фарми живина су затворене, док је Европска комисија најавила специјални састанак поводом те кризе, пише АФП.

С тржишта у Хрватској су из предострожности повукли јаја холандског произвођача Екоплаза које је на тржиште ставила Биовега д.о.о., а словачке власти су саопштиле да су пронашле јаја загађена инсектицидом која су преко Немачке увезена из Холадније, подсећа АФП.

Белгија је постала прва земља која је званично обавестила систем за упозоравање на сигурност хране Европске Уније о зараженим јајима, а после ње и Холандија и Немачка, пише АФП.

ЕУ инсистира да нема претње по људе, међутим Светска Здравствена Организација упозорава да ако се заражена јаја конзумирају у већим количинима онда могу да угрозе бубреге, јетру и штитну жлезду.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести