Извињење гувернера Хаваја због лажне узбуне

ХОНОЛУЛУ:  Гувернер Хаваја Дејвид Иџ извинио се за "бол и забуну" које је изазвало лажно упозорење на опасност од наводног ракетног напада у тој савезној америчкој држави. 
havaji
Фото: www.freeimages.com

Иџ је на конференцији за новинаре обећао да ће поново бити извршена процена система за узбуњивање како би се осигурало да се таква грешка никада више не понови. Лажна узбуна која је у суботу упозорила становнике Хаваја на опасност од наводног ракетног напада изазвала је панику која је трајала готово 40 минута, а још увек није сасвим јасно како је до тога дошло.

Док је председник локалног парламента Хаваја Скот Саики рекао да је неко притиснуо погрешно дугме, из Беле куће је саопштено да се радило искључиво о "државној вежби", преноси АП.Људи су у паници напуштали домове, а информација да је у питању лажна узбуна стигла је до свих корисника мобилних телефона тек након 38 минута.

У међувремену, америчка Федерална агенција за комуникације покренула је свеобухватну истрагу о читавом случају.Саики је изјавио да је систем, за који је становницима Хаваја речено да се на њега могу ослонити, потпуно заказао. "Јасно је да владине агенције нису спремне и недостаје им капацитет да се носе са ванредним ситуацијама", навео је у саопштењу.

Амерички председник Доналд Трамп је обавештен о ситуацији на Хавајима где је грађанима упућено упозорење на опасност од балистичке ракете."Председник је упознат са ситуацијом у вези са вежбом за ванредне околности на Хавајима. Реч је искључиво о вежби", казала је портпаролка Беле куће Линдзи Волтерс, преноси Ројтерс.

Широм Хавајиа грађани су раније у суботу примили текстуалну поруку у којој се упозоравају на претњу балитичком ракетом, али су званичници те савезне америчке државе саопштили да је реч о лажној узбуни. 

Узбуна је, међутим, изазвала панику међу становништвом Хаваја. У поруци се грађани упозоравају на претњу балистичком ракетом и позивају да хитно потраже склониште. "Ово није вежба", наведено је у поруци.Агенција за управљање ванредним ситуацијама Хавајиа потврдила је касније да не постоји претња од балистичке ракете, преноси Би-Би-Си. 

Портпарол те агенције Ричард Рапоса рекао је да није јасно шта је довело до тога да се изда упозорење за грађане Хаваја.Хаваји су у децембру прошле године тестирали сирену за упозорење од нуклеарног напада по први пут од завршетка Хладног рата. 

Тестирања су уследила услед растуће претње од ракетног и нуклеарног програма Северне Кореје. Пјонгјанг је у септембру 2017. извршио свој шести нуклеарни тест. 

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести