Изасланик СЗО: Опрез, корона постаје исувише "паметна"

ЖЕНЕВА: Специјални изасланик Светске здравствене организације (СЗО) за ковид, др Давид Наваро, апеловао је на људе да "поштују корона вирус" и навео да овај вирус константно еволуира и постаје исувише "паметан".
s
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/ Skorzewiak, ilustracija)

У Великој Британији су тренутно доминантни подсојеви омикрона БА.4 и БА.5, као и у свим земљама где је забележен пораст броја случајева.

Министар здравља Британије лорд Сајед Камал упозорио је да би антиковид мере могле поново да се врате уколико велики број случајева буде вршио притисак на здравствени систем.

Набаро је, дан након што је у Великој Британији број преминулих од ковида премашио 200.000, рекао за "Скај њуз" да је корона способна да се константно мења и еволуира.

Разлог због којег имамо повећање у броју оболелих је тај што се вирус мења и постаје исувише паметан за нас. Може да прође нашу имунолошку одбрану, казао је он.

Повећању броја случајева су допринеле и чињенице да су људи почели много више да се друже и не предузимају мере предострожности, као што је ношење маски, додао је Набаро.

Моје упозорење свима је да схвате да вирус није отишао. Иако тренутно не односи толико живота, заиста је непријатан, посебно ако добијете продужени ковид, истакао је Набаро.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести