Из БиХ највише људи се одселило у Хрватску

САРАЈЕВО: Највећи број људи који су се иселили из Босне и Херцеговине одселио се и живи у Хрватској, показују подаци које је представила влада Федерације БиХ наводећи да се процењује да најмање два милиона људи пореклом из те земље живи изван њених граница.
zagreb pixabay
Фото: pixabay.com

У извештају који је представљен у склопу Стратегије сарадње с исељеништвом речено је да према подацима из 2017. у Хрватској живи 394.146 људи из Босне и Херцеговине.

Друга је Србија у којој по проценама живи 333.687 људи пореклом из БиХ, а трећа је с 200.510 људи Немачка. Следе Аустрија, САД, Словенија Швајцарска, Шведска и Канада, пренела је синоћ Хина.

По тим подацима изван граница Босне и Херцеговине живи најмање два милиона особа пореклом из ове земље, што је 56,6 посто у односу на сада процењених 3,53 милиона становника.

"Постоји озбиљан тренд одлазака из БиХ, не само високошколованих особа, већ и других образовних профила, а високообразовани се запошљавају и на пословима која не захтевају високу стручну спрему", наводи се у саопштењу владе.

У Стратегији која је усвојена на седници институције Федерације БиХ добиле су задатак да јачају везе с исељеништвом, његово укључивање у друштвени развој и учествовање пословног исељеништва у економском развоју Федерације БиХ.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести