Италијански премијер Конте поднео оставку

РИМ: Италијански премијер Ђузепе Конте поднео је данас оставку.
Italijanski premijer Đuzepe Konte Foto: Tanjug/video
Фото: Италијански премијер Ђузепе Конте Фото: Танјуг/видео

Конте је то саопштио на седници парламента, на којој је требало да се гласа о неповерењу влади, што је пре 12 дана затражио министар унутрашњих послова Матео Салвини. 

Пре него што је саопштио да подноси оставку, Конте је изјавио ће Салвинијева одлука имати велике последице на земљу и њену економију.

"Драги пријатељи из покрета Пет звезда, овде се завршава рад наше владе. По завршетку седнице и званично ћу предати оставку председнику Серђу Матарели", рекао је Конте. 

Конте је оптужио Салвинија да је кршио своје обавезе и да се водио личним интересима и интересима своје странке понашајући се политички неодговорно. 

Оставка премијера не значи да ће у Италији аутоматски бити одржани нови избори јер председник Матарела може да одреди новог мандатара или да распише изборе.

Иницијативу Салвинијеве десничарске Лиге за одржавање нових избора подржавају Форца Италија Силвија Берлусконија и крајње десна партија Италијанска браћа. 

Покрет Пет звезда, актуелни партнер Лиге у владајућој коалицији наводно преговара са странком левог центра, Демократском партијом о формирању нове владе.

Уколико буде постигнут договор о новој парламентарној већини, председник Матарела би могао да одлучи да постави нову владу без избора. 

Он би такође могао да новој влади повери на усвајање кључни закон о буџету, уколико посланици одлуче да га подрже. 

Кризу на италијанској политичкој сцени покренуо је Салвини када је позвао на превремене изборе, наводећи да владајућа већина са покретом Пет звездица више не постоји.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести