Италијански посланици против смањења броја мандата

РИМ:  Посланици италијанског парламента сакупили су довољно потписа да ставе на референдум већ усвојени закон којим би њихов број на наредним изборима био смањен за трећину.
Rim, Italija Foto: Freeimages
Фото: Foto Freeimages

Закон, који је предложио покрет Пет звездица, усвојен је у октобру двотрећинском већином неопходном за уставне промене.Многи посланици су, међутим, врло брзо почели да раде на заустављању новог закона којим би број мандата у доњем дому парламента био смањен са 630 на 400, а број сенатора са 315 на 200, преноси Ројтерс.

Међу уставним реформама је и могућност да одлуке парламента буду обустављене и стављене на референдум ако једна петина чланова једног од два дома највишег законодавног тела потпише петицију у року од три месеца након што је спорни документ ушао у скупштинску процедуру.

Скупштински одбор задужен за подношење петиције објавио је данас да је сакупио 64 потписа, колико је потребно за Сенат.Референдум треба да одобри и Уставни суд пре него што буде одређен датум његовог одржавања, али није вероватно да ће та институција ускратити одобрење.

Пониставање уставне реформе вероватно би разбеснело антисистемски покрет пет звездица и могао би да дигне тензије у владајућој коалицији где су већ видљива размимоилажења о многим питањима, од реформе евро зоне до права миграната.

Покрет пет звездица одавно тврди да је 1.000 добро плаћених посланика превише за ту земљу и да то представља узалудно трошење новца пореских обвезника.Уставна реформа је била кључни услов тог покрета за формирање владе са партијом левог центра, Демократском странком у септембру, након распада претходне коалиције демократа са крајње десном Лигом Матеа Салвинија.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести