Италија на путу ка другој фази и олакшавању рестрикција

ЂЕНОВА: У Италији, на почетку пете недеље општег карантина, стручњаци оцењују да вирус Ковид-19 успорава пошто пада број новооболелих, као и број пацијената на интензивној нези, а италијанска влада се припрема за "другу фазу" и постепени излазак из блокаде кроз стратешки план у пет тачака.
italija koronavirus
Фото: Pixabay.com

Италија је једна од најтеже погођених земаља пандемијом вируса Ковид-19, а строге мере општег карантина уз појачану контролу грађана у биће на снази барем до 13. априла, а данас поподне биће одржана видео конференција италијанске владе и стручњака о олакшавању рестрикција.

План у пет тачака за постепено враћање Италије у нормалу представио је италијански министар здравља Роберто Сперанца, а друштвено дистанцирање “на свим нивоима” и даље ће бити главно правило - држање безбедне међусобне раздаљине и коришћење заштитне маске за одлазак у куповину намирница, али и на послу.

Биће успостављене такозване Ковид болнице које ће наставити са радом чак и када здравствена криза прође, све до дистрибуције вакцине јер се “не може искључити други талас вируса”, а друге болнице да се растерете.

У оквиру програма је и јачање здравствене мреже, а та мера подразумева да пацијент позитиван на Ковид-19 уз помоћ тима специјалиста пролази кроз процес лечења и неге, потенцијални позитивни случајеви биће идентификовани, а њиховим блиским контактима биће наређена самоизолација. Посебна пажња биће посвећена домовима за стара лица.

Истиче се да је важно питање правилне употребе серолошких и молекуларних тестова, уз могућност поузданог теста крви на антитела којим би се утврдило ко је већ прележао вирус.

Последња тачка програма предвиђа дигиталну стратегију и употребу технологије за помоћ у пандемији, као на пример проналажење блиских контакта оних који су позитивни на Ковид-19 и надгледање здравственог стања пацијената у карантину путем апликација.

Италијански званичници и даље позивају грађане да остану у својим домовима како би спречили ширење вируса и избегли стварање нових жаришта, док се не стекну услови за укидање блокаде у земљи.

Заменик италијанског министра здравља Пијерпаоло Силери оценио је да је први талас олакшавања рестрикција могућ наредних неколико недеља.

“За неколико недеља можда ће бити могућ излазак, уз предострожност, са маскама, можда чак и пре почетка маја”, рекао је Силери за радио Раи Радио1.

У Италији је вирус Ковид-19 однео више од 15.000 живота, што је скоро четвртина броја умрлих у свету од тог вируса.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести