Италија још без новог председника, поново неуспешно гласање

РИМ: Италијански посланици нису успели други дан заредом да изаберу новог шефа државе, предлози конзервативаца су одбијени од левог центра, а лидери странака улажу даље напоре да пронађу кандидата с којим би се постигао консензус.
grad rim
Фото: freeimages.com

После неуспешног гласања од понедељка, већина посланика је данас поново предала празне листиће, што је начин да продуже процедуру док њихови лидери одлучују шта да ураде, пренео је Ројтерс.

Иако је премијер Марио Драги и даље фаворит, забринутост да би његово унапређење у председника могло довести до распада његове коалиционе Владе и покретања превремених националних избора помутила је његове изгледе, оцењује британска агенција.

После вишедневних консултативних састанака, странке десног центра, Лига, Браћа Италије и Форца Италиа изашли су данас са именима бившег председника Сената Марчела Пере, бивше министарке образовања и градоначелнице Милана Летиције Морати и Карла Нордија, пензионисаног судије као могућим кандидатима из конзервативних редова за које су поручили да заслужују разматрање.

Блок левог центра је брзо одговорио да су предложени кандидати неприхватљиви и позвао на разговоре са десним центром у среду, како би се решио спор, који ризикује да дестабилизује Италију док се бори да превазиђе кризу ковид-19 и поново изгради своју пољуљану економију.

Наш предлог је да се закључамо у просторију и бацимо кључеве, само са хлебом и водом док не дођемо до коначног решења, изјавио је Енрико Лета, шеф ковладајуће Демократске партије (ПД).

Око 1.000 чланова два дома парламента - Дома посланика и Сената - и представници регија и аутономних покрајина почели су да гласају у понедељак после подне за избор наследника Серђа Матареле, а победнику тајног гласања у парламенту потребна је двотрећинска већина у било којем од три круга избора.

Гласање се понавља све док један од кандидата не добије довољно гласова.

Десни центар има више бирача него блок левог центра, али ниједна страна нема довољно гласова да сама изгласа свог кандидата, што значи да ће бити потребна нека врста компромисног споразума.

Актуелни премијер Марио Драги сматра се фаворитом, а међу онима који се сматрају могућим кандидатима су још бивши председник Доњег дома парламента Пјер Фердинандо Касини, бивши премијер Ђулијано Амато и председница Сената Марија Елисабета Алберти Каселати, навео је раније Ројтерс.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести