Исак Херцог положио заклетву као нови председник Израела

ЈЕРУСАЛИМ: Бивши шеф Лабуристичке партије Исак Херцог данас је положио заклетву на место председника Израела.
i
Фото: Youtube Printscreen

Он је обећао да ће искористити ову у великој мери церемонијалну улогу да покуша да залечи дубоке поделе у израелском друштву, пренео је Ројтерс.

На свечаној церемонији у израелском парламенту Кнесету, Херцог је загрлио одлазећег председника Реувена Ривлина пре него што је положио заклету праћен аплаузима посланика.

"Одавде ћу отићи у председничку резиденцију и започети путовање кроз расцепе и јазове у израелском друштву. Циљ тог путовања је да нађе фактор помирења разлика и расцепа и да поново откријемо сами себе", казао је у обраћању Херцог.

Он је на изборима 2015. доживео пораз од бившег премијера Бењамина Нетанијахуа, а у јуну ове године у парламенту је изабран за председника, неколико дана пошто је Нетанијахуа са власти сменила коалиција на челу са новим премијером Нафталијем Бенетом.

На крају свог говора, Херцог је обећао да ће се борити против антисемитизма, тежити миру између Израела и његових суседа и помоћи у "борби против стратешких претњи Израелу, а то је првенствено ирански нуклеарни програм".

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести