Иран сигуран: Рекета није погодила украјински авион

ТЕХЕРАН: Иран је данас поново одбацио наводе да је украјински авион оборила иранска ракета и позвао САД и Канаду да поделе сваку информацију коју имају о тој несрећи у којој је погинуло 176 особа.
Ostaci ukrajinskog aviona koji se srušio u Teheranu Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi
Фото: Остаци украјинског авиона који се срушио у Техерану Фото: AP Photo/Ebrahim Noroozi

"За нас је очигледно и то можемо са сигурношћу рећи да ракета није погодила авион. Ако су стварно сигурни, требало би да покажу свету своја открића у складу са међународним стандардима", изјавио је шеф иранске службе цивилног ваздухопловства Али Абедзадех, пренео је АП.

Амерички званичници претходно су навели да је "врло вероватно" да је иранска противавионска ракета оборила авион, усмртивши свих 176 путника и чланова посаде. И они су претпоставили да је напад могао бити грешка.

Авион је оборен само неколико сати након што је Иран извео балистички ракетни напад на ирачке војне базе у којима су смештене америчке трупе, усред сукоба са Вашингтоном због напада америчког дрона у којем је убијен ирански генерал Револуционарне гарде Касим Сулејмани.

Иран је позвао САД да сачекају резултате истраге о паду украјинског путничког авиона у Техерану и одбацио као велике лажи оптужбе америчких званичника да су авион оборили ирански пројектили, изјавио је портпарол иранске владе.

"Нико неће преузети одговорност за тако велику лаж једном када се докаже да је та тврдња била превара", поручио је портпарол владе Али Рабиеи у саопштењу који је пренела државна телевизија.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести