Иран: Оптужбе о паду авиона су велике лажи САД

ТЕХЕРАН:  Иран позива САД да сачекају резултате истраге о паду украјинског путничког авиона у Техерану и одбацио као велике лажи оптужбе америчких званичника да су авион оборили ирански пројектили, изјавио је портпарол иранске владе.
pad aviona iran3, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

"Нико неће преузети одговорност за тако велику лаж једном када се докаже да је та тврдња била превара", поручио је портпарол владе Али Рабиеи у саопштењу који је пренела државна телевизија.

Како наводи ЦНН, Рабиеи је рекао да, према међународним правилима, учешће у истрази о паду авиона могу да узму Иран, као држава у којој се несрећа догодила, авиокомпанија и држава која је власник авиона, односно Украјина, фабрика чији је авион - Боинг, као и земља у којој је направљен мотор авиона, Француска.

Делегација из Украјине је већ у Ирану, рекао је Рабиеи."Поздрављамо учешће свих земаља које су изгубиле своје грађане у несрећи", рекао је он.Амерички званичници тврде да је иранска противваздухопловна ракета случајно оборила украјински авион који се срушио недалеко од Техерана у среду ујутру.

Британска агенција Ројтерс пренела је изјаву америчког званичника који наводи да су амерички сателити регистровали испаљивање две ракете непосредно пре него што се авион срушио, после чега је уследила експлозија.

Вашингтон верује да је авион случајно оборен.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести