Ирак понудио да буде посредник између Ирана и САД

БАГДАД: Ирачки министар спољних послова Мохамед ел Хаким понудио је данас да Ирак буде посредник између Ирана и САД, усред повећаних тензија између две државе, и навео да ће Багдад радити на томе да дође до задовољавајућег решења.
Irak zastave/Tanjug
Фото: Tanjug

"Покушавамо да помогнемо и да будемо медијатори", рекао је Хаким на заједничкој конференцији за новинаре у Багдаду са министром спољних послова Ирана Джавадом Зарифом, пренео је АП.
Хаким је, осврћући хи се на америчке санкције, навео да не верује да је "економска блокада" плодотворна и објаснио да је Ирак против једностраних корака Вашингтона.

Последњих недеља тензије између Вашингтона и Техерана довеле су до тога да Америка пошаље у Персијски залив носач авиона и бомбардере Б-52, због још необјашњене претње из Ирана.
САД планирају и да пошаљу још 900 војника, уз 600 које се већ налазе на Блиском истоку.

Ирански министар спољних послова Джавад Зариф, који је у посети Багдаду, рекао је нешто раније да ће се Техеран снажно бранити против сваке војне или економске агресије и позвао је европске државе да ураде више на очувању нуклеарног споразума са Ираном.
Према речима Зарифа, његова земља жели да изгради уравнотежене односе са заливским арапским суседима и предложио је склапање савеза о ненападању са њима.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести