Индија изгубила контакт са летелицом која путује на Месец

ЊУ ДЕЛХИ: Индија је изгубила контакт са свемирском летелицом Викрам која је покушавала да слети на јужни пол Месеца како би поставила возило које би трагало за знацима постојања воде на Земљином сателиту, саопштила је данас индијска Организација за истразивање свемира.
mesec pomracenje
Фото: Tanjug (AP Photo/Tatan Syuflana)

Још се не зна да ли је летелица слетела или је доживела несрећу, преноси АП.

Индијска организација је навела да је спуштање летелице ка Месецу било нормално до другог колометра од лунарне површине и да је у току анализа података како би се утврдило шта се десило.

Мисија Чандријан 2, за коју је утрошено око 140 милиона долара, ималаје за циљ да анализира кратере на делу "тамној страни Месеца", које садрже резерве воде, што је потврдила мисија Чадријан 1, 2008. године.

Нова мисија полетела је 22. јула из свемирског центра у Сатиш Давану на острву Срихарикота, након чега је Чандријан 2 провео неколико недеља на путу за Месец, да би коначно ушао у његову орбиту 20. августа.

Летелица Викрам одвојила се 2. септембра одвојила од главног брода и почео серију маневара како би се припремио за слетање.

Успешним спуштањем свемирске летелице Индија би постала тек четврта земља која је то учинила и тек трећа земља која је поставила роботизовано возило.

Само три земље - САД, бивши Совјетски Савез и Кина приземљиле су летелице на Месец, а Кина је у јануару постала прва земља која је стигла до удаљене стране Месеца.

У априлу израелска летелица се срушила неколико тренутака пре слетања на Месец.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести