Инцко осудио опструкцију формирања власти у БиХ

ЊУЈОРК: Високи представник Валентин Инцко осудио је данас, на седници Савета безбедности УН у Њујорку, чињеницу да се процес формирања власти одужио на сада већ више од годину дана, саопштио је ОХР.
incko, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Он је током представљања редовног полугодишњег извештаја о стању спровођења мира у БиХ, указао да Савет министара из прошлог мандата и даље функционише све до именовања новог, као и да је ограничен политички срачунатом и непотребном блокадом парламента БиХ, преноси РТРС.

"То значи да се не могу усвајати нови закони, укључујући и буџет на нивоу БиХ, што увелико онемогућава земљи да се ефикасно носи са актуелним проблемима, попут мигрантске кризе", рекао је Инцко и истакао да је настављена и дестабилизујућа реторика подела која доминира политичком сценом.

"Неки политички лидери из Републике Српске и даље дају изјаве којима изражавају сепаратистичке тенденције или, пак, предвиђају распад БиХ, док неки хрватски представници траже територијалну реорганизацију земље. Истовремено, највећа бошњачка странка опет је усвојила страначку платформу која заговара републику БиХ, што није било конструктивно", рекао је Инцко.

Према његовим речима, и даље је раширено величање осуђених ратних злочинаца, што отежава могућност постизања истинског и трајног помирења међу народима у БиХ.

Говорећи о пресуди Уставног суда БиХ о Мостару и пресуди Европског суда за људска права у предмету "Сејдић-Финци", која након 10 година још није спроведена, Инцко је нагласио да владавина права и борба против корупције требају бити приоритети за БиХ.

"Због тога велики број људи не може да оствари своја основна грађанска права, јер не могу гласати у Мостару или бити кандидати за низ функција. То траје већ деценију. Не изненађује да испитивања јавног мњења показују да су три четвртине грађана БиХ изузетно незадовољне или углавном незадовољне ситуацијом у области владавине права и радом правосудних институција", рекао је Инцко.

Како је додао, у наредном периоду његови приоритети ће бити владавина права и функционалност правосудних институција.

Како је рекао, посебно је срамотна појава ревизионизма или чак отворено негирање, како је навео, "геноцида у Сребреници", који је правна чињеница потврђена пресудама како међународних, тако и домаћих правосудних органа, укључујући и Међународни кривични суд за бившу Југославију - тело које је успоставио Савет безбедности УН.

Инцкова порука политичарима била је да превазиђу међусобне разлике, одбаце дестабилизујућу реторику и обезбеде напредак земље на европском путу.

Истовремено, Инцко је позвао међународну заједницу да настави уједињено да ради како би очувала резултате постигнуте током протекле две деценије и, пре свега, испунила обећања о бољој будућности за грађане БиХ.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести