Идеја "имунитета крда" опасна

ЛОНДОН: Директор Светске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејезус упозорио је на идеју да би имунитет крда могао бити реална стратегија за заустављање пандемије, одбацујући такве предлоге као „једноставно неетичне“.
koronavirus/pexels.com/cottonbro
Фото: koronavirus/pexels.com/cottonbro

На данашњем брифингу за медије генерални директор СЗО рекао је да здравствени службеници обично теже вакцинацији да постигну имунитет крда. Тедрос је приметио да да би се добио имунитет крда од високо заразне болести попут морбила, на пример, око 95 одсто популације мора бити имунизовано, преноси АП.

„Имунитет крда постиже се заштитом људи од вируса, а не излагањем вирусу“, рекао је.

Неки научници тврде да ће омогућавање ширења ковид-19 у популацијама које нису рањиве помоћи у изградњи имунитета стада и да је то реалнији начин за заустављање пандемије, уместо рестриктивних блокада које су се економски погубно показале.

„Никада у историји јавног здравља имунитет стада није коришћен као стратегија за одговор на епидемију“, рекао је Тедрос.

Тедрос је рекао да се о имунитету на ковид-19 зна премало да би се знало да ли је имунитет стада уопште остварив.

"Имамо неке трагове, али немамо потпуну слику", рекао је, напомињући да је СЗО документовала случајеве да се људи поново заразе корона вирусом након опоравка од почетног напада вируса.

Тедрос је рекао да, иако се чини да већина људи развија неку врсту имунолошког одговора, нејасно је колико то траје или колико је чврста та заштита, као и да различити људи имају различите реакције.

„Дозволити опасном вирусу који не разумемо у потпуности да слободно циркулише је једноставно неетично“, рекао је.

СЗО процењује да мање од 10 одсто популације има било какав имунитет на корона вирус, што значи да је велика већина света и даље угрожена.

Тедрос је такође приметио да су земље пријављивале рекордно високе дневне цифре ковид-19 здравственој агенцији Уједињених нација у последња четири дана, истичућипосебно талас у Европи и Америци.

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести