Хрватска најављује потпуну забрану петарди

ЗАГРЕБ: У Хрватској су најављене измене Закона о експлозивним направама и производњи и промету оружја којима би се у потпуности забранила употреба свих врста петарди током целе године, а Удружење Пријатељи животиња поздравило је ту намеру.
petarde pixabay
Фото: pixabay.com

Ова забрана је логична и нешто што је већина грађана дуго чекала, посебно ако се сетимо да су петарде и пре биле у потпуности и оправдано забрањене те њихова поновна употреба није ни требало да буде допуштена, стоји у саопштењу тог удружења, преноси Хина.

Они су досад добили подршку за забрану петарди током целе године од пет министарстава.

Како наводи удружење, петарде свакако треба да буду забрањени у потпуности током читаве године јер "ремете јавни ред и мир те се код њих не може избећи страх, стрес па на крају и повреде деце и одраслих те уз дозвољену категорију Ф1 и ватромете немају никакву сврху ни оправдање".

Истиче се да је петицију против петарди, коју је удружење покренуло, потписало више од 30.000 људи.

Стога, наводи се даље, Пријатељи животиња указују да тренутни приједлог закона представља помак према миру и сигурности, односно заштити људи и животиња, но да би у њему требало изменити и могућност потпуно нелогичне и неоправдане употребе пиротехнике 27., 28., 29. и 30. децембра јер се тада ништа не обележава, иако оправдања, нема ни за 31. децембар и 1. јануара.

У многим европским државама коришћење пиротехнике допуштено је само на Силвестарску ноћ, и то чак у одређеном распону сати, а продаја пиротехнике допуштена само од 29. до 31. децембра , но никако не у близини болница, дечјих и старачких домова, школа, цркава..

У саопштењу се наводи да је у Италији још 2011. у више од 850 градова и опшина забрањено у силвестарској ноћи пуцати петардама, а град Цолекио у Парми од 2016. допушта само тихе ватромете како би се спречиле трауме паса.

Пољаци су, због добробити животиња, дочекали 2018. славећи без бучних ватромета и користећи уместо тога светло ласера, конфете и тихе ватромете.

Из канцеларије градоначелника Лублина поручили су да животиње јако тешко подносе буку ватромета, а савремена техника омогућава нам да нађемо нешкодљива, а једнако атрактивна решења.

Ирска је потпуно забранила коришћење петарди категорија Ф2 и Ф3, у Шведској петарде смеју користити само оспособљене и овлашћене особе, у Белгији је коришћење петарди категорија Ф3 казнено дело, а забрањене су и у Прагу, у Уједињеном Краљевству, Мађарској, Данској, Чилеу, Канади, Вијетнаму, урбаним деловима Тајвана и Кини.

"Петарде су уједно и велик загађивач животне средине и један податак говори да пуцање експлозивним направама само у једној ноћи направи загађење као градски промет у два месеца", стоји у саопштењу Пријатеља животиња.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести