Хрватска добила нов дизајн за кованицу евра после афере с плагијатом

ЗАГРЕБ: Савет Хрватске народне банке (ХНБ) донео је одлуку о новом коначном ликовном решењу за националну страну кованице од једног евра, на предлог Комисије за новац, након афере у фебруару ове године када се испоставило да је тадашњи одобрени дизајн био плагијат
1
Фото: pixabay.com

Како преносе хрватски медији, према новом ликовном решењу на кованици од једног евра налази се мотив животиње куне са шаховницом у позадини.

ХНБ је доставила ново идејно решење хвртаске евро кованице Савету Европске уније, Европској комисији и државама чланицама еврозоне.

Свака држава чланица 19-чланог монетарног блока може у року од седам дана од подношења предлога идејног решења за наличје кованице евра да, уз образложено мишљење, уложити приговор на достављени предлог ако оцени да би предлог могао да изазове неповољне реакције њених грађана.

До новог конкурса за идејно решење дошло јер након што је аутор претходног дизајна Стјепан Прањковић повукао предлог јер се нашао под лупом јавности због могућег плагијата.

Хрватски медији су тада известили да је дизајн куне на грани готово исти као фотографија једног шкотског фотографа која се може наћи на интернету, и да је реч о могућем кршењу интелектуалног власништва.

Портал дневник.хр подсетћа да ће на кованици од два евра мотив бити географска карта Хрватске, на једном евру мотив куне, на кованицама од 50, 20 и 10 центи лик Николе Тесле, на кованицама од пет, два и једног цента ће бити исписана слова ХР на глагољици, а на свим кованицама ће бити и елементи шаховнице.

EUR/RSD 117.3811
Најновије вести