Хрватска дијаспора послала кући 1,7 милијарди евра

ЗАГРЕБ: Хрватски исељеници су послали прошле године својим породицама, родбини и пријатељима у земљи 1,74 милијарди евра, пише портал новац.хр, позивајући се на податке европске статистичке службе, Евростата.
Hrvatska/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Реч је, како се наводи, о великом расту дознака из иностранства у односу на 2017. годину када су трансфери новца из дијаспоре у Хрватску износили нешто више од милијарду евра.

Велик скок бележе како уплате хрватских грађана који живе у другим чланицама ЕУ, а које су порасле са 566 милиона евра у 2017. години на 921 милион лани, тако и хрватских грађана у трећим земљама, чије су дознаке повећане са 505 милиона евра 2017. године на 822 милиона прошле године.

Хрватска се по висини дознака свог исељеништва сврстала близу врха лествице ЕУ, пише портал додајући да су веће уплате дијаспоре имали Португалија, Румунија, Пољска, Велика Британија и Италија.

Истовремено, према подацима Евростата, расте и одлов новца из Хрватске. Наиме, прошле године су личне уплате из Хрватске износиле 417 милиона евра у односу на 232 милиона евра годину раније.

Реч је, како објашњава Жељко Ловринчевић из загребачког Економског института, углавном о одливу новца радне снаге коју Хрватска увози из других земаља, првенствено из држава Западног Балкана.

Када се подвуче црта, европска статистика показује да је нето износ дознака у Хрватској лани износио нешто више од 1,3 милијарде евра, закључује се у тексту.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести