Хонгконг: Полиција бацила сузавац на демонстранте

ХОНГКОНГ:  Полиција у Хонгконгу употребила је данас сузавац против демонстраната који су претходно бацали молотовљеве коктеле.
Demonstracije u Hongkongu Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein, Vincent Yu, Kin Cheung
Фото: AP Photo/Mark Schiefelbein, Vincent Yu, Kin Cheung

Полиција је истовремено преко мегафона позвала демонстранте да се разиђу, јавио је Ројтерс.Више хиљада демонстраната, од којих су многи носили маске, упркос недавно уведеној забрани покривања лица на јавним окупљањима, преплавило је и данас улице Хонгконга, иако је полиција забранила скуп.

"Ослободите Хонгконг", писало је на транспарентима које су носили учесници протеста, а на једном зиду осликан је графит са натписом "Боље мртав него црвен", преноси Ројтерс.Полиција је прогласила марш у округу Каулун нелегалним што значи да учесницима протеста прети хапшење.

Област Каулуна је место где је дошло до највећих сукоба протеклих недеља, а дуж руте марша уведене су оштре безбедносне метре, метро станице су затворене, а полиција је поставила и водене топове на улицама.

Учесници протеста љути су на лидерку Хонгконга Кери Лам због, како наводе, њеног неуспеха да заштити њихове слободе од централних власти уПекингу, увођења ванредрених овлашћења из доба колонијализма, и дозвољавањем прекомерне употебе полицијске силе.

 

Демонстрације у Хонгконгу Фото: AP Photo/Mark Schiefelbein, Vincent Yu, Kin Cheung
Demonstracije u Hongkongu Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein, Vincent Yu, Kin Cheung

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести