Холандија прети граничним контролама унутар Шенген зоне

ХАГ: Премијер Холандије Марк Руте запретио је данас затварањем граница према источној Европи, ако земље чланице Еу из тог региона не прихвате већи број избеглица. 
rute
Фото: Youtube Printscreen

У интервјуу за холандску телевизију НОС, Руте је изјавио да земље потписнице шенгенског споразума о слободном кретању имају и обавезе, тако да не могу само да уживају предности, већ да морају преузети и одговорности које споразум са собом носи. 

"Неприхватљиво је да неколико земаља прихвата највећи број избеглица. Оно што ми, као западноевропске земље, можемо да урадимо, јесте да поново уведемо граничне контроле према источноевропским земљама", рекао је Руте. 

Према његовим речима, источноевропске земље потписнице шенгенског споразума "поносне" су на своје чланство у Шенген зони, али уз то чланство иде и солидарност са земљама потписницама.

Као пример, Руте је навео Мађарску, која ни на који начин не помаже тражиоцима азила, чак ни када азиланти уопште не желе да се настане у Мађарској, већ у некој другој европској земљи. 

У Мађарској је у међувремену на снази закон о забрани указивања помоћи тражиоцима азила, који због тога завршавају на граници на такозваној ничијој земљи, где чак ни хуманитарне организације немају приступ.

Како је у интервјуу изјавио, Руте је свом плану о увођењу нових граничних контрола за земље источне Европе већ разговарао с председником Француске Макроном, а ускор ће и с немачком канцеларком Ангелом Меркел.

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести