Хан: У ЕУ нема места за оне који величају ратне злочинце

САРАЈЕВО: Уочи одржавања комеморативног скупа у Поточарима 11. јула, европски комесар за проширење Јоханес Хан поручио је да у ЕУ нема места за оне који величају ратне злочинце, "на којој год страни они били", те додао да се морају поштовати све одлуке међународних судова.
han, tanjug
Фото: Tanjug/ video

"Коначна пресуда у суђењу Радовану Караџићу затвара случај једног од најтрагичнијих догађаја у недавној европској историји", рекао је Хан, одговарајући на једно од посланичких питања, а преноси Аваз.

Поновио је да Европска комисија редовно истиче у комуникацији са босанскохерцеговачким политичким лидерима да они морају бити пример у поштовању одлука међународних трибунала, те нагласио да они треба да се уздржавају од било каквих изјава или дела која би могла да доведу под сумњу питање независности процеса. 

Такође, како је рекао, они морају да избегавају и да осуђују било какве иницијативе које би могле да повећају тензије, а "све државе се морају једнодушно обавезати и то показати речју и делом да су опредељене за превладавање прошлости тако што ће радити на помирењу и решавању отворених питања и у овој области много пре него што уђу у ЕУ". 

Анонимни
09.07.2019 • 03:11
Sve bi to bilo lepo da u EU nisu već odavno "za dom spremni",,, i ništa se po tom pitanju ne radi.
EUR/RSD 117.5935
Најновије вести