Хакован амерички кредитни биро, узети подаци 143 млн људи

САН ФРАНЦИСКО: Амерички кредитни биро Еквифакс саопштио је да су хакери упали у њихов систем приступивши личним подацима чак 143 милиона клијената у периоду од средине маја до јула, што би могла да буде једна од највећих крађа података у САД, извештава агенција Ројтерс.
kompjuter lap top pixabay.
Фото: pixabay.com

Акције компаније су пале за скоро 19 одсто у продуженом трговању на берзи пошто су инвеститори реаговали на могуће последице изложености осетљивих података скоро половине америчке популације.

Из Еквифакса су навели да су упад у систем открили 29. јула, и да су хакери искористили „рањивост“ америчке веб апликације како би приступили одређеним датотекама које укључују имена клијената, њихове бројеве социјалног осигурања, адресе, па чак и бројеве возачких дозвола.

Поред тога, приступали су и бројевима кредитних картица око 209.000 америчких потрошача и одређеним документима са личним идентификационим подацима око 182.000 Американаца.

Хаковани су и подаци дела британских и канадских грађана са пребивалиштем у САД, додао је кредитни брио у саопштењу.

Еквифакс је навео да ради са надлежним агенцијама за спроводење закона и једном  фирмом за заштиту од сајбер на истрази овог хакерског напада, да су истражне радње свеобухватне и да очекује да ће бити завршене у наредним недељама.

Милионима Американаца прети крађа идентитета

Компанија за надгледање кредита Еквифакс погођена је сајбер нападом, приликом чега су украдени подаци 143 милиона Американаца, што их излаже могућој крађи идентитета. 

Приликом крађе, починиоци су прибавили имена, бројеве социјалног осигурања, датуме рођења, кућне адресе, а у неким случајевима и бројеве возачких дозвола.

Ти подаци довољни су да починиоци изврше крађу идентитета људи чији су подаци украдени.

На скали од један до 10, ово је 10 у смислу потенцијала за крађу идентитета. Кредитни бирои имају толико података о нама, да то утиче на скоро све што радимо, рекла је безбедносна аналитичарка Вавиа Литан, преноси АП.

Позајмљивачи новца се ослањају на податке које скупљају кредитни бирои како би дошли до коначне одлуке да ли да одобре финансирање.

Еквифакс је открио напад 29. јула, међутим чекали су до четвртка да упозоре своје кориснике.

Компанија је одбила да коментарише који је разлог за одгађање објаве напада.

Ово је очигледно разочаравајући догађај за нашу компанију и погађа у срце онога што смо и што радимо, рекао је извршни директор „Еквифакс“ Ричард Смит, извинивши се муштеријама.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести