Гвинеја: Опречне изјаве о ситуацији у земљи

КОНАКРИ: Војници који су извели побуну у данас у главном граду Гвинеје изјавили су у кратком обраћању на државној телевизији да су поништили устав и распустили владу у тој западноафричкој држави.
Gvineja, puc/YT
Фото: Јутјуб принтскрин/Пуч у Гвинеји

Међутим, Министарство одбране саопштило је да је напад на председничку палату одбијен, пренео је Ројтерс.

Жестока пуцњава избила је јутрос у близини председничке палате у Конакрију, а неколико извора је навело да иза немира стоји елитна јединица националне војске коју води бивши француски легионар Мамади Думбуја.

Неименовани војник, огрнут државном заставом Гвинеје и окружен још осморицом наоружаних војника, рекао је у преносу да планирају формирање прелазне владе, а да ће касније изнети друге детаље.

Војник је говорио након што су су се на друштвеним мрежама појавили видео снимци чију аутентичност Ројтерс није могао одмах да потврди, а који приказују председника Алфу Кондеа који је окружен у соби специјалним војним снагама.

Министарство одбране саопштило је, међутим, да је покушај побуне угушен. "Председничка стража подржана одбрамбеним и безбедносним снагама обуздала је претњу и одбила напад", наводи се у саопштењу и додаје да се безбедносним операцијама наставља успостављаје реда и мира.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести