Гутереш: Звецкање нуклеарним сабљама мора престати

ЊУЈОРК: Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да је нуклеарни ризик тренутно на највишој тачки у последњих неколико деценија.
guteres, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Aijaz Rahi)

"Нуклеарни ризик попео се на највишу тачку у последњих неколико деценија", рекао је он на састанку Савета безбедности Уједињених нација, пренела је агенција ТАС С.

Поручио је да земље са нуклеарним оружјем морају да се обавежу да неће прве посегнути за његовом употребом.

"Оне такође морају да уверавају државе које немају нуклеарно оружје да га неће користити и да неће претити да ће га употребити против тих земаља, те да ће бити транспарентне у целом свету. Звецкање нуклеарним сабљама мора престати", поручио је Гутереш.

Додао је да је сада потребно да се све државе поново посвете свету без нуклеарног оружја и да не штеде напоре да дођу за преговарачки сто како би ублажиле тензије и да се оконча трка у нуклеарном наоружању "једном за свагда".

Генерални секретар истакао је и неопходност дијалога у вези са нуклеарном електраном Запорожје у Украјини и поновио спремност организација да помогну делегацијама Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) које би требало да дођу у то подручје преко Кијева.

"Иста посвећеност дијалогу и резултатима мора се применити на критичну ситуацију у нуклеарној електрани Запорожје", поручио је Гутереш.

Поново је потврдио да УН имају у Украјини логистичке и безбедносне капацитете да подрже мисију ИАЕА од Кијева до Запорожја.

"И настављамо немилосрдну потрагу за миром у Украјини и широм света у складу са Повељом Уједињених нација и медЈународним правом", додао је Гутереш.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести