Гутереш за "комуникацијске канале" са Северном Корејом

ЊУЈОРК: Генерални секретар УН Антонио Гутереш поручио је данас Савету безбедности да је време да се одмах поново успоставе и ојачају канали за комуникацију са Северном Корејом, укључујући међу корејске и војне канале, а како би се смањио рузик да неразумевање ескалира у сукоб. 
antonio guteres, EPA/PETER SCHNEIDER
Фото: EPA/PETER SCHNEIDER

"Док сви забринути настоје да избегну случајну ескалацију која доводи до сукоба, ризик се повећава са претераним самопуздањем, опасним наративима и реториком, као и недостатком комуникационих канала", рекао је Гутереш, преноси Ројтерс.

Јапански министар:С.Кореја ни близу одустајања од ракетног

ЊУЈОРК: Јапански министар спољних послова Таро Коно рекао је данас у Савету безбедности УН да Северна Кореја "није ни близу" одустајања од свог нуклеарног и ракетног програма и није заинтересована ни за какав значајнији дијалог.

Он је подсетио да је Северна Кореја прошлог месеца лансирала интерконтиненталну балистичку ракету 75 дана након своје претходне пробе, преноси Ројтерс.

"Неки оптимисти су тих 75 дана тишине окарактерисали као позитиван знак. Међутим, ракетно лансирање у новембру јасно је ставило до знања да Северна Кореја неуморно наставља да развија свој нуклеарни и ракетни програм иако су се само наизглед ућутали", упозорио је јапански министар 15-члани Савет безбедности УН.

Трамп жели помоћ Русије око С.Кореје

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас да се Вашингтон нада да ће добити већу помоћ од руског председника Владимира Путина у вези напора да убеди Северну Кореју да одустане од свог ракетног и нуклеарног програма.

"Главна тачка била је да се започну разговори о Северној Кореји јер би желели њихову помоћ у вези те земље. Кина помаже, Русија не, а волели бисмо помоћ Русије", рекао је Трамп новинарима, преноси Ројтерс.

Трамп и Путин разговарали су у четвртак телефоном о нуклеарном програму Северне Кореје, као и актуелним питањима билатералних односа.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести