Гутереш: Пресудан тренутак за права жена

ЊУЈОРК:  Налазимо се у тренутку од пресудног значаја за права жена, а УН треба да буду пример целом свету када се ради о родној равноправности, оценио је данас генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поводом Међународног дана жена.
antonio guteres, EPA/PETER SCHNEIDER
Фото: EPA/PETER SCHNEIDER

"Више него икада раније, указује се на историјске и системске неједнакости које су омогућавале репресију и дискриминацију. Од Латинске Америке преко Европе до Азије, на друштвеним мрежама, на филмским сетовима, у фабричким халама, на улицама, жене позивају на трајне промене и нулту толеранцију према сексуалним нападима, узнемиравању, као и свим облицима дискриминације", навео је он.

Остваривање родне равноправности и оснаживање жена и девојчица је посао који до данас није довршен и који представља највећи изазов нашег света у области људских права.

"Активизам и заговарање генерацијâ жена донели су резултате. Више девојчица него икада раније похађа школу; више жена обавља плаћене послове и заузима високе позиције у приватном сектору, академској сфери, политици и међународним организацијама, укључујући Уједињене нације. Родна равноправност је утемељена у безбројним законима, а штетне праксе, попут сакаћења женских гениталија и дечијих бракова, у многим државама су забрањене", поручио је Гутереш.

Како истиче, и даље треба да отклонимо озбиљне препреке ако желимо да превазиђемо историјску неравнотежу моћи која лежи у основи дискриминације и експлоатације.Више од једне милијарде жена у свету није законом заштићено од сексуалног насиља у породици, навео је први човек УН.На светском нивоу, родни јаз у зарадама износи 23 одсто, а достиже и 40 одсто у руралним подручјима, док се неплаћени рад који многе жене обављају не препознаје. 

Заступљеност жена у националним парламентима је, у просеку, нижа од једне четвртине, а у управним одборима чак и нижа. Ако не удружимо снаге, у наредној деценији ће милиони девојчица бити подвргнути сакаћењу гениталија, наводи се у саопштењу достављеном Тањугу из Канцеларије УН у Београду.

"Чак и тамо где закони постоје, често се не поштују, а жене које затраже правну заштиту често наилазе на сумњу, осуду и омаловажавање. Данас знамо да су сексуално узнемиравање и злостављање били свеприсутни на радном месту, у јавном простору и код куће, и то у државама које се поносе својим резултатима у области родне равноправности. Уједињене нације треба да буду пример целом свету", поручује Гутереш.

Каже да је свестан да није увек било тако и подсећа да је од ступања на функцију прошле године, покренуо промене у Седишту УН, у нашим мировним мисијама, као и у нашим канцеларијама у целом свету. 

„По први пут, остварили смо родни паритет у мом тиму највиших руководилаца, а решен сам да то постигнемо и у целој организацији. У потпуности сам посвећен начелу нулте толеранције према сексуалном узнемиравању и донео сам планове за унапређење извештавања и одговорности", каже Гутереш.

Непосредно сарађујемо са државама широм света на спречавању и решавању проблема сексуалне експлоатације и злостављања од стране припадника мировних мисија, као и на пружању подршке жртвама, додао је он."Сви ми у Уједињеним нацијама смо уз жене из целог света у њиховој борби против неправде са којом се суочавају", истиче он.

Оснаживање жена је у центру Агенде одрживог развоја до 2030. године. Напредак у остваривању Циљева одрживог развоја подразумева напредак за све жене, где год да живе. Иницијатива Спотлигхт, покренута са Европском унијом, усмериће средства у искорењивање насиља над женама и девојчицама, што је предуслов за равноправност и оснаживање, додао је он.

"Да будем јасан: то није услуга женама. Родна равноправност је питање људских права, али је уједно и у интересу свих нас: мушкараца и дечака, жена и девојчица. Родна неравноправност и дискриминација жена шкоде свима нама", поручује генерални секретар.

У овом суштински важном тренутку за права жена, време је да мушкарци стану уз жене, да их саслушају и да уче од њих. Транспарентност и одговорност су неопходне да би жене у потпуности оствариле свој потенцијал и повеле ка бољитку све нас, у нашим заједницама, друштвима и привредама, закључио је Гутереш.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести