Грета Тунберг: Још ништа нисте видели

ЛОЗАНА: Шведска активисткиња за заштиту животне средине Грета Тунберг и више од 10.000 демонстраната марширали су у петак у швајцарском граду Лозани, уочи у самита у Давосу где ће се доста њих запутити како би подстакли светске лидере на борбу против климатске кризе.
greta, tanjug ap
Фото: Tanjug (Claudio Bresciani/TT via AP)

Седамнаестогодишњакиња која је покренула покрет Петак за будућност који је изазвао глобалне протесте, осудила је недостатак владиних акција за смањивање штетних емисија пре него што буде прекасно.

"Дакле, сада смо у новој години и ушли смо у нову деценију, а досад, током ове деценије, нисмо видели никакав знак да долази до стварне климатске акције и да се мора променити“, рекла је Тунбергова у говору у Лозани, преноси Ројтерс.

"Светским лидерима и онима на власти хтела бих да поручим да још ништа нисте видели. Нисмо готови, у то вас можемо уверити. И с том поруком долазимо на Светски економски форум у Давосу следеће недеље", додала је.

Демонстранти су држали транспаренте с натписима попут "Пробудите се и помиришите пожаре" и "Касно је, али није прекасно".

На стотине активиста ће током викенда кренути возовима, а затим ће марширати до Клостерса близу Давоса, где ће Тунбергова другу годину заредом присуствовати самиту и уцествовати на две панел конференције.

Климатске промене и уништавање животне средине премашују ризике које су светски лидери нагласили у истраживању уоци окупљања глобалне елите 2020. године.

Овогодишње окупљање одвија се док се у Аустралији санирају последице најгорих пожара у историји те земље. Док је тамошња влада избегавала везу с климатским променама, пожари су додатно забринули јавност због загревања планете.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести