Грчка: Туризам није крив за пораст боја ковид позитивних

АТИНА: Туризам није крив за нагли пораст броја новоинфицираних корона вирусом у Грчкој, изјавио је данас грчки министар туризма Харис Теохарис након што је влада донела одлуку о увођењу нових мера усмерених на спасавање летње туристичке сезоне.
e
Фото: Pixabay.com

Грчка, која петину својих прихода остварује од туризма, отворила је сезону у мају, надајући се да ће ове године зарада достићи око половине рекордног прихода који је остварен 2019. године, када је земљу посетило више од 30 милиона људи, пренео је Ројтерс.

"Туристичка сезона је отворена веома пажљиво. У првих 10 дана јула само 74 од укупно 105.609 узорака узетих на граничним прелазима било је позитивно, тј. 0,07 одсто. Пораст броја новозаражених није повезан са туризмом," предочио је Харис Теохарис министар туризма Грчке.

До сада је око 41 одсто Грка потпуно вакцинисано, туристи су у обавези да при уласку у Грчку докажу да су вакцинисани или да прикажу негативни резултат ПЦР теста, али влада у Атини је забринута због ширења заразнијег делта соја корона вируса.

Говорећи о грађанима који још увек одбијају да се вакцинишу, Теохарис је указао да Грачка "не може да дозволи да земљу воде у авантуре они који негирају науку".

У Грчкој је јуче пријављено 3.109 нових случајева ковида-19, укупно 444.783 од почетка пандемије, а број смртних случајева међу ковид пацијентима изнпоси 12.806.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести