Грчка: Разбијен криминални ганг, крали лекове против канцера

АТИНА:  Грчке власти разбиле су криминалну групу која је крала лекове за канцер из болница и кријумчарила их у друге европске земље како би их продала по изузетно високим ценама, при чему су пацијенти можда остали лишени лекова који би им спасли живот, саопштила је данас грчка полиција.
7---lekovi.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Ухапшена је 21 особа, старости од 22 до 70 година, а међу њима има лекара и медицинских сестара, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.Они су осумњичени да су користили лажне рецепте како би дошли до лекова које су потом слали у складишта у Италији, Немачкој и Швајцарској, где су лекове продавали уз огроман профит.

Природа злодела указује на "нарочито непоштовање према друштву", изјавио је портпарол полиције Теодород Хронопулос, истакавши да су се преступници "руководили искључиво профитом".Већина лекова против канцера у Грчкој је доступна само путем државних болница због њихове релативно високе цене, а трошкове субвенционира држава, напомиње британска агенција.

Полиција верује да је ганг био активан од 2013. године, од јека дужничке кризе која је, између осталог, срезала државне трошкове у кључним секторима укључујући здравствену негу.Након што би лекове транспортовали у друге земље, продавали би их по више него двострукој цени регуларној клијентели, објашњава полиција.

Вредност лекова које је криминална група слала у иностранство процењена на 25 милиона евра, навео је Хронопулос.С друге стране, грчка држава је оштећена за најмање 13,7 милиона евра.Ова криминална група је, уз то, основала апотеку како би извозила лекове, преписивала лажне рецепте и проналазила сигурне купце, напомиње грчка полиција.

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести