Грчка планира да мигранте депортује у њихове земље

АТИНА:  Грчка планира да мигранте који су после 1. марта илегално ушли на њену територију депортује у њихове матичне државе, а до тада ће бити пребачени у град Серес на северу земље, изјавио је грчки министар за миграције Нотис Митарачи.
grcka
Фото: pixabay.com

Он је рекао да ће мигранти који су ушли у земљу пре 1. јануара 2019. године у наредним данима са грчких острва бити пребачени на копно, пеноси Ројтерс.Грчка је 1. марта саопштила да у наредних месец дана неће примати захтеве за азил, након што су хиљаде миграната похрлиле из Турске ка граници те земље у покушају да пређу у Европску унију.

Анкара је прошле недеље саопштила да више неће спречавати одлазак миграната у Европу, након што су у ваздушном нападу у Сирији погинула 33 турска војника.Европска унија и Грчка оптужују Турску да намерно подстиче мигранте да пређу границу како би извршила притисак на Брисел да Анкари пружи већу финансијску помоћ, као подршку њеним геополитичким циљевима у сиријском конфликту.

Турска је иначе оптужила Грчку да је на заједничкој граници убила једног мигранта и повредила петоро, што Грчка снажно негира.Грчка, с друге стране, оптужује турску полицију да су користили сузавац како би помогли мигрантима да илегално пређу на територију ЕУ.

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести