Градоначелник Бергама: Утакмица повећала број заражених

РИМ: Градоначелник Бергама Ђорђо Гори потврдио је данас да је утакмица Лиге шампина између Аталанте и Валенсије, 19. фебруара у Милану, допринела убрзаном ширењу корона вируса у најугроженијој италијанског Регији, Ломбардији.
r
Фото: Pixabay.com

“Верујемо да су епидемија у локалној болници и утакмица Лиге шампиона у Милану међу главним факторима који су допринели ескалацији кризе због корона вируса у најугроженијој италијанској регији", рекао је је Гори.

Око 40.000 навијача из Бергама отпутовало је на 50 километара удаљени стадион Сан Сиро у Милану 19. фебруара како би гледало утакмицу свог клуба Аталанта против шпанске Валенсије.

“Стадион је био препун, као и барови после утакмице. Сигурно је да је те ноћи дошло до великог ширења заразе међу људима”, истакао је Гори.

Он је додао да је фудбал један од фактора, али да је вероватније објашњење за кризу епидемија у болници у граду Алзано Ломбардо, која је избила два дана након што је потврђен први локално пренет случај у месту Кодоњо јужно од Милана, преноси Гардијан.

Утакмица између Аталанте и Валенсије одиграна је само неколико дана након што се вирус проширио у Кодоњу, 64 километра од Бергама.

У Милано је допутовали и око 2.500 хиљада навијача из шпанске Валенсије, од којих је код неколико потврђен корона вирус, укључујући шпанског новинара.

Фудбалски клуб Валенсија саопштио је прошле недеље да је трећина играча и стручног штаба позитивна на вирус, наводећи да је број заражених повезан са утакмицом против Аталанте.

Гори је рекао да је Бергамо, као и остатак Италије био неспреман за епидемију.

Од понедељка је у Бергаму 134 од 600 породичних лекара или заражено или у карантину.

Широм Италије од корона вируса су до сада умрла најмање 24 медицинска радника.

У почетној фази кризе, многи здравствени радници у Бергаму радили су без заштитне опреме.

 

 

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести