Гимнастичарке траже милијарду долара обештећења од ФБИ

ДЕТРОИТ: Најмање 90 бивших и садашњих америчких гимнастичарки, које су биле су биле жртве злостављања спортског лекара Лерија Насара, затражиле су више од милијарду долара обештећења од Федералног истражног бироа (ФБИ), преносе амерички медији.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Адвокатска фирма из Калифорније, која заступа жртве злостављања, саопштила је да се међу 90 подносилаца захтева налазе и олимпијске шампионке Симон Бајлс, Али Рајсман и Мекејла Марони.

"Време је да ФБИ буде позван на одговорност", рекла је бивша америчка шампионка у гимнастици Меги Николс, преноси Еј-Би-Си њуз.

Према америчком савезном закону, ФБИ има шест месеци да одговори на тужбу. Америчко министарство правде је у мају саопштило да неће поднети кривичне пријаве против бивших агената ФБИ који нису брзо отворили истрагу против Насара.

"Да је ФБИ урадио свој посао, Насар би био заустављен пре него што је добио прилику да злоставља стотине девојчица, укључујући и мене", рекла је бивша гимнастичарка Саманта Рој.

Амерички медији подсећају да су три гимнастичарке 2015. године обавестиле локалне ФБИ агенте да их је напао тимски лекар Насар. Међутим, ФБИ није отворио званичну истрагу нити обавестио државне и савезне власти у Мичигену.

Насар је ухапшен 2016. године током истраге полиције Универзитета Мичиген. Он је признао да је годинама злостављао америчке гимнастичарке, а осуђен је 2018. на затворску казну од 40 до 175 година.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести