Фунта у слободном паду због сигнала да Мејова не да фотељу

ЛОНДОН: Сигнали да британска премијерка Тереза Меј не намерава да одступи са функције изазвала је забринутост у лондонском Ситију, потиснувши јутрос фунту на још нижи ниво, извештава британски лист Гардијан.
 Epa (Javier Linzon)
Фото: Epa (Javier Linzon)

Фунта је потонула за пола цента према долару, са нивоа од 1,27 долара на 1,265 долара врло брзо, а према последњим подацима са берзе наставила је да тоне и тренутно се тргује на нивоу од 1,264 долара, и на путу је да забележи највећи пад од октобра прошле године.

Мејова се нашла под јаким притиском да поднесе оставку, пошто су према прелиминарним резултатима са јучерашњих ванредних избора конзервативци изгубили већину у парламенту.

Након првих анкета о излазности, фунта је ноћас изгубила више од два цента вредности у односу на долар, потонувши са 1.2955 на 1.2752 долара.

Фунта је отишла за још један корак ниже пошто изгледа да ће се Тереза Меј очајнички држати премијерске функције упркос катастрофалној ноћи за њу, изјавио је за Гардијан Нил Вилсон из брокерске куће ETX Капитал.

Одступање Мејове са функције створило би несигурност на тржишту, али њени покушаји да остане вођа изгледа да могу да изазову још већу неизвесност и непредвидивост на тржиштима. Овде је кључна ствар политички ћорсокак и то не изгледа добро за фунту, додао је он.

Лондонско тржиште акција је јутрос почело са радом, а главни индекс Лондонске берзе FTSE100 је скочио за 85 поена, или више од 1,0 одсто, на 7.535 бодова.

То је само 65 поена мање од рекордног нивоа.

Мултинационалне компаније као што су Диагео, Унилевер и Барбери су највећи добитници, јер све имају користи од пада фунте, али има и много губитника, међу којима су велике британске банке и грађевинске компаније што указује на то да у Ситију влада  забринутост да ће избори нанети штету економији, преноси Гардијан.

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести