ФСБ: Украјинац признао да је реч о провокацији

МОСКВА: Руска Федерална безбедносна служба саопштила је данас да је један од притворених украјинских морнара признао да је пролазак украјинскох бродова кроз Кечки мореуз била провокација.
rusija ukrajina incident, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Alexander Shulman)

"Радио захтев (руске обалске страже) био је намерно игнорисан. На броду је било оружје и муниција. Био сам свестан да је реч о провокативној акцији", рекао је украјински капетан треће класе Владимир Лесовој, пренела је агенција Тас с.

Он је рекао да му је било наређено да из Одесе доплове до Маријопоља.

ФСБ је саопштио да су провокацијом у Керчком мореузу координисала двојица припадника украјинске службе безбедности те да су улазак украјинских бродова у "руске територијалне воде директно наредиле кијевске власти".

Украјински бродови су најпре обавестили руску страну да не планирају да прођу кроз Керчки мореуз, навео је у саопштењу ФСБ.

Руска страна их је обавестила о правилима граничног прелаза и правила проласка криз Керчки мореуз, а према којима је предвиђено да се поднесе захтев поморској луци Керч 48 односно најамње 24 сата раније, навео је ФСБ, који је додао да се потврда издаје четири сата пре проласка.

Међутим, украјински бродови нису поднели захтев већ су саопштили да не намеравају да "пређу руску границу и прођу кроз Керчки мореуз", навео је ФСБ, пренела је руска агенција.

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести