Фратини: Недостатак европске солидарности отворио врата Русији

МОСКВА: Почетни одговор Европске уније на масовно избијање корона вируса у Италији углавном је био "неадекватан", а недостатак европске солидарности отворио је врата Русији и Кини, изјавио је за Раша Тудеј (РТ) бивши италијански министар спољних послова Франко Фратини.
moskva pixabay
Фото: pixabay.com

Нови епицентар страшне пандемије, Италија, већ недељама се бори да заустави ширење Ковид-19. Болест је већ убила више од шест хиљада људи у земљи, а преко 60 хиљада људи је заражено.

ЕУ је јасно потценила вирус, оптужујући недостатке италијанског националног здравственог система за ситуацију у тој земљи, изјавио је двоструки министар спољних послова и представник ОЕБС-а. Као резултат, Брисел, који проповеда паневропску солидарност, није се показао када је та солидарност била потребна у кризи која је на крају захватила цели блок, преноси РТ.

"Искрено говорећи, Брисел не ради довољно. У првом тренутку Италија је била практично сама против вируса. Многи су рекли да је све због италијанских навика, јер Италијани не поштују правила. Одједном су схватили да су све остале земље подједнако погођене", казао је Фратини.

Недостатак солидарности недавно је примећен и изван Уније, пише РТ, наводећи да је српски председник Александар Вучић оценио европску солидарност као мит, хвалећи Пекинг због помоћи, а његове примедбе, додаје, уследиле су пошто је Србија добила пет милиона маски од Кине, које није могла да добије у Европи.

ЕУ сада покушава да "учини више“ и некако „надокнади“ првобитно лоше извршење координираног одговора, изјавио је бивши италијански посланик Дарио Риволта. Брисел је истина ојачао своје напоре, суспендујући строги блок Пакт за стабилност и раст који регулише буџетску политику, између осталог.

Ипак, то није довољно, рекао је Риволта за РТ и додао да "за сада" нема вецћих промена. И док је финансијска помоћ потребна, постоје и друге ствари које треба размотрити, попут медицинске помоћи.

"Што се тиче медицинских аспеката, једино што је ЕУ до сада урадила било је постављање баријера између Италије и других земаља."

У једном тренутку су широм света упућени захтеви за помоћ, тврди Андреа Ђаноти, извршна директорка италијанског Центра за евроазијске студије.

"Неке италијанске амбасаде су имале задатак да преговарају са локалним властима како би пронашле било какве могућности за добијање помоћи из иностранства, укључујући помоћ у опреми, која недостаје Италији", каже Ђаноти и додаје да су Русија и Кина биле међу онима који су се одазвали.

У међувремену, како пише РТ, руска војска пружа медицинску помоћ у ваздушној бази у близини Рима, док је Москва укупно припремила девет теретних авиона са хитном помоцћи, испоручујући кључну медицинску опрему и залихе, као и довођење искусних специјалиста за заразне болести и војних лекара у Италију и сада ће они бити распоређени у најтеже погођеним регионима на северу земље.

Фратини је рекао да је помоћ од огромног значаја: "Оно што је учинила Русија не може се поредити са оним што су учиниле друге земље, укључујући Кину, јер је и Кина послала нешто, али не може се поредити са подршком коју пружа Русија", рекао је Фратини за РТ.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести